Biserica fortificată Gușterița este situată la periferia Sibiului, pe un deal cu vedere la vasta câmpie Cibin. Comunitatea a fost fondată în secolul al XII-lea de sașii transilvăneni, care au cultivat aici cu succes timp de secole. De asemenea, s-au apărat cot la cot cu Sibiul împotriva atacurilor turcilor. Timp de secole, orașul a aprovizionat regiunea cu argilă pentru cărămizi și țigle, pe care, de asemenea, le-a produs din abundență. În timpul Primului Război Mondial, o bătălie majoră între România și Austro-Ungaria a avut loc de pe Dealul Gușterița. Monumentul de acolo stă și astăzi mărturie în acest sens.
După căderea comunismului în 1990, mulți dintre sași au părăsit țara și s-au mutat în Germania, unde au sperat la condiții mai bune. Între timp, există un nucleu încăpățânat de entuziaști transilvăneni care încearcă să păstreze cultura unică a sașilor transilvăneni și să umple din nou clădirile goale cu viață. Fosta clădire a școlii este folosită pentru prelegeri și proiecte cu o temă ecologică, iar grădina parohială este destinată demonstrării horticulturii ecologice.


De asemenea, puteți găsi o perspectivă interactivă cu fotografii de ansamblu pe site-ul web al Dr. Ralf Thrull: https://kirchenburgen-siebenbuergen.de/kirchenburgen/hammersdorf-gusterita/.